logoBiura do wynajęcia

 

 

Oferta aktualnie dostępnych lokali pod nr tel. 515-201-150

 nowy-6m

Pod koniec XIX wieku na zbiegu ulic Sadowej i Fabrycznej właściciel fabryki Metalurgia wybudował pałacyk w klasycyzującym stylu. Wykończony i urządzony z największą dbałością o szczegóły, stał się domem dla niego i jego najbliższej rodziny. Jednocześnie po drugiej stronie ul. Fabrycznej wzniesiono okazałą, dwuskrzydłową kamienicę. Z racji, iż zamieszkały w niej rodziny głównych inżynierów i kadry kierowniczej „Metalurgii” nazwano ją „Domem Familijnym”. Obydwa budynki i przylegające zakłady stanowiły wówczas najbardziej rozwojowy i nowoczesny zakątek dawnego Radomska.

 

            Ulica Sadowa nosi dziś nazwę Kościuszki, a po ul. Fabrycznej został tylko dojazd do bramy zakładu i przylegający parking. Do czasów nam współczesnych budynek wielokrotnie zmieniał swoich właścicieli, jak i role jakie pełnił. Upaństwowiony w 1949 rnowy-71moku przez władze PRL-u stanowił siedzibę ówczesnych władz. Był niemym świadkiem „przemian politycznych”, czego dowodem są zachowane do dziś napisy w piwnicach- niegdyś pełniących role więzienia. W 1953 roku Pałacyk odłączono od wspólnego majątku Metalurgii, przemianowanej po wojnie na „Komuny Paryskiej” i przekazano w użytkowanie Komendzie Milicji Obywatelskiej. Ten stan trwał ponad 50 lat…

 

            Dziś można się cieszyć, że zabytek tej klasy, jakich niewiele mamy w Radomsku, nie popada w ruinę. Poprzez generalny remont przeprowadzony od podstaw udało się przywrócić dawną świetność tego budynku i zachować fragment historii miasta.

            Wiele zewnętrznych detali architektonicznych stanowi o jego neorenesansowym charakterze. Dwuspadowy dach zdobią trzy tympanony z herbem w środku. Na poddaszu   obu skrzydeł znajdują się okna w klasycznych świetlikach, natomiast okna na piętrze ozdobiono obramieniami ze zwornikiem. Pasy podokienne ozdobiono płyciznami i gzymsami kordonowymi. Widoczny jest poziomy podział pnowy-37małacyku w postaci gzymsu kondygnacyjnego, cokołów i frezów.

            Wrysowany w plan trapezu budynek dzieli się na dwa skrzydła. Łączy je ścięty narożnik z szerokimi schodami, nad którymi znajduje się loggia z wolutami. Pod nią znajduje się główne wejście wprost do okazałego sześciokątnego holu. Stąd dwa korytarze prowadzą do pozostałych pomieszczeń. Lewy, dłuższy korytarz dochodzi do klatki schodowej łączącej dwie bliźniacze kondygnacje. Różnorodność pokoi pod względem wielkości i kształtu czyni całość wygodną i funkcjonalną. Niektóre z nich mają niepowtarzalny urok, dzięki półokrągłej ścianie i sklepieniu.

            Architektoniczne walory obiektu w połączeniu z nowoczesną funkcjonalnością sprawiają, iż idealnie odpowiada on potrzebom różnych firm i instytucji.